ΠΡΩΗΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ, ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ!!!

Είναι ο μοναδικός άνθρωπος παγκοσμίως που αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα πανεπιστημίου αν και ήταν πρώην έγκλειστος ψυχιατρείου. Ο Πίτερ Λέμαν (Peter Lehmann) χρειάστηκε να παλέψει για τη ζωή του όταν στα 27 του, το 1977, διαγνώσθηκε με «παρανοϊκή σχιζοφρένεια» και «ηβηφρενία» και κλείστηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, κοντά στη Στουτγάρδη. Όπως περιγράφει στο βιβλίο «Βγαίνοντας από τα ψυχοφάρμακα», εκδόσεις Νησίδες, επί ένα χρόνο δεχόταν ένα κοκτέϊλ ψυχοφαρμάκων που τον είχε μετατρέψει σε «φυτό». Όταν συμπτωματικά, μία ημέρα, αμέλησε να πάρει τα χάπια του, παρατήρησε ότι δεν υποτροπίασε και παρά τις αντίθετες συστάσεις του ψυχιάτρου που τον παρακολουθούσε, σταμάτησε την αγωγή. Διαπίστωσε τότε, ότι χωρίς τα φάρμακα ήταν πολύ καλύτερα, συνέχισε τις πανεπιστημιακές του σπουδές και εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο (πρώην) Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής (European Network of (ex-)Users and Survivors of Psychiatry (ENUSP), προσφέροντας γνώση και εμπειρία.

Για το «ανθρωπιστικό και επιστημονικό του έργο», όπως το χαρακτήρισε, σε συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Μπαϊρακτάρης, το Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ αναγόρευσε σήμερα τον κ.Λέμαν σε επίτιμο διδάκτορα.

«Ελπίζω ότι αυτό το πανεπιστήμιο, το οποίο τίμησε με αυτό τον τρόπο την εμπειρία των χρηστών και επιζώντων της ψυχιατρικής θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλα πανεπιστήμια, έτσι ώστε η φωνή των επιζώντων να ακουστεί και να υποστηριχθούν στον αγώνα τους για ανθρώπινα δικαιώματα» ευχήθηκε στην ομιλία του ο κ.Λέμαν.

«Δεδομένου ότι το προσδόκιμο ζωής των ψυχιατρικών ασθενών έχει ήδη μειωθεί κατά τουλάχιστον τρεις δεκαετίες-πιθανότατα κυρίως εξαιτίας των καρδιαγγειακών διαταραχών και του διαβήτη που προκαλούνται από τα ψυχοτρόπα φάρμακα – είναι πλέον καιρός για αντίσταση σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των ακαδημαϊκών κύκλων, κατά των απειλητικών διακρίσεων για τη ζωή των ψυχιατρικών ασθενών» συμπλήρωσε ο κ.Λέμαν.

Όπως εκτίμησε πάντως, οι ψυχιατρικά ασθενείς υφίστανται κακομεταχείριση σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και δέχονται μόνο φαρμακευτική βοήθεια και όχι κοινωνική.

«Διαπιστώνουμε ότι παραβιάζεται το ανθρώπινο δικαίωμα της σωματικής ακεραιότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας όπως και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό» ανέφερε. Μάλιστα, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου (πρώην)Χρηστών και Επιζώντων της Ψυχιατρικής Μέρι Νέτλ (Mary Nettle) σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που μας ενώνει είναι ότι γνωρίζουμε πώς, όπου κι αν βρισκόμαστε στην Ευρώπη, δεν θα μας φερθούν καλά».

Το Τμήμα Ψυχολογίας διοργανώνει από σήμερα έως και την Παρασκευή, Ευρωπαϊκό Συνέδριο κατά των Διακρίσεων και του Στιγματισμού με στόχο την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των (πρώην) χρηστών και επιζώντων της Ψυχιατρικής καθώς και της αναζήτησης εναλλακτικών μορφών υποστήριξης και βοήθειας. Επίσης, την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης με θέμα: «ΚοιΣΠΕ: Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί ή Επιστροφή στην Εργασιοθεραπεία» με συμμετέχοντες άτομα με ψυχιατρική εμπειρία-εργαζόμενους των Κοι.Σ.Π.Ε. από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *