Monthly Archives: July 2012

Χαρτογραφώντας την Kοινωνική Mηχανή…

Kείμενο που θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα δρόμου Άπατρις

Ανοιχτή πρόταση για το ζήτημα της οργάνωσης
Χαρτογραφώντας την κοινωνική μηχανή…

Ο όρος κοινωνική μηχανή δεν είναι τυχαίος, ούτε λογοτεχνικός, ούτε υποκατάστατο για  λάγνες προσεγγίσεις σε αυτό που άλλες πολιτικές δυνάμεις αποκαλούν λαό, εργατική τάξη, κοινωνία. Από όποια κατεύθυνση, αριστερή ή δεξιά και να προέρχεται η προσέγγιση προς το ακροατήριο, πάντα γίνεται με όρους αποπλάνησης, με ένα τρόπο που μοιάζει με ερωτικό παιγνίδι, όπου με γλυκόλογα, υποσχέσεις και χάδια μεθοδεύεται η κατάκτηση του. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν μας αρμόζουν, και δεν είναι δουλεία μας το να χαϊδεύουμε αυτιά.
Αντίθετα, όσο πιο γρήγορα κατακτήσουμε την βεβαιότητα ότι ο καπιταλισμός επιβιώνει μονάχα λόγω και μέσο της αναπαραγωγής του από το λαό, την εργατική τάξη, την κοινωνία, από τον καθένα μας δηλαδή, τόσο καλύτερα.
Ο εχθρός μας (που ορίζεται σαν το κυρίαρχο οικονομικό-πολιτικό-κοινωνικό μοντέλο) δεν μπορεί να οριοθετείται μονάχα σε επίπεδα θεσμικά (βουλευτές, μπάτσοι, δικαστές), οικονομικά (τράπεζες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, αφεντικά). Μια τέτοια αντίληψη καιρό τώρα έχει ευνουχίσει την αναρχική ριζοσπαστική ελευθεριακή θεώρηση και πράξη. Είναι βασικό πλέον να εντάξουμε στα παραπάνω επίπεδα-στόχους και άλλο ένα, την κοινωνική μηχανή. Γιατί ο λαός, η κοινωνία, η εργατική τάξη κτλ παράγουν το ίδιο (ίσως και χειρότερες) εχθρικές σχέσεις και αντιλήψεις.
Σαφώς έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αν και οι κύριοι εκφραστές τους το έθεσαν με ιδιαίτερα προβληματικό και εγωκεντρικό τρόπο, χάνοντας έτσι τις όσες αλήθειες κουβαλάνε μέσα τους. Ας δούμε όμως την ουσία και ας εντάξουμε στης μικρές και καθημερινές μάχες μας και την επίθεση στην κοινωνική μηχανή, αναλαμβάνοντας δίχως ίχνος ενοχής την ευθύνη για κάθε διατάραξη της λειτουργίας της. Πιο απλά; να τρίψουμε στα μούτρα των ξεπεσμένων λόγω κρίσης μικρό-μέσω-μεγάλο αστών την δυσφορία που μας προκαλούν οι επιθυμίες τους, και να ξεκαθαρίσουμε πως ο αγώνας για την κοινωνία που ονειρευόμαστε πρέπει να περάσει πάνω από αυτές.

“Άτιμη” κοινωνία…

Είναι σημαντικό για την όποια εξέλιξη, να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις. Η περασμένη περίοδος των εκλογών προσφέρει απλόχερα τροφή για κάτι τέτοιο σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας (σαν σύνολο τάξεων και τάσεων κτλ). Τα όποια συμπεράσματα καλό θα ήταν να οδηγήσουν σε επανακαθορισμό πολιτικών στοχεύσεων αλλά και στην ανίχνευση των υποκειμένων που αποτελούν τους εν δυνάμει συνοδοιπόρους μας.
Ο βόθρος στον οποίο για 30 χρόνια τώρα (μεταπολίτευση) κατέληγαν τα υπολείμματα των ονείρων του Νεοέλληνα, πλέον ξεχείλισε, στην επιφάνεια βγήκαν κάθε είδους ¨νούμερα¨. Αν και ομολογουμένως είναι σχεδόν αδύνατον να μπει κανείς στο μυαλό και την ψυχολογία του Ελληνα ψηφοφόρου, ας κάνουμε μια προσπάθεια. Έχουμε λοιπόν:

2.966.185 (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) ψηφοφόρους που παρόλα όσα έγιναν και αποκαλύφτηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, παρόλο το ξύλο, τα χημικά, τα μέτρα, το δούλεμα, επιμένουν μνημονιακά. Είναι αυτοί-ες που το νερό έχει φτάσει ως το πηγούνι τους, που γαντζώνονται σε όσους-ες παλεύουν για να μην πνιγούν στο ίδιο βούρκο, παρασέρνοντας τους μαζί τους. Συντηρητικά, διαπλεκόμενα, φοβισμένα υποκείμενα, υποταγμένοι… Αμετάκλητα προσκυνημένοι.

888.357 (ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ) άκρως επικίνδυνους ψηφοφόρους που εκφράζονται από το ανοιχτά ακροδεξιό μπλόκ. Απομεινάρια της μοναρχίας, της χούντας, των ταγμάτων ασφαλείας, χίτες, δωσίλογοι, μπάτσοι, καραβανάδες κτλ. Ένα κράμα Εθνικισμού με μπόλικη δόση από Ναζιστική ιδεολογία. Εχθροί κάθε ελευθερίας, λάβαρό τους η καθαρότητα της φυλής, η πλήρης υποταγή στον αρχηγό, η βία εναντίον του διαφορετικού. Εκφραστές και καθοδηγητές μιας όλο και αυξανόμενης μάζας ανεγκέφαλων υποκειμένων που θέλει να αφανίσει ξένους, τσιγγάνους, ομοφυλόφιλους, ανθέλληνες, αριστερούς, κομμουνιστές, αναρχικούς… Αμετάκλητα εχθροί.

277.131 (ΚΚΕ) ψηφοφόρους που ότι και να γίνει, από το μαντρί δε θα βγουν. Μπορεί η στάση του κόμματος να ήταν ξεκάθαρη και τίμια, μπορεί η ανάλυση του να ήταν σωστή, αλλά αν η εναπομείνασα βάση του ΚΚΕ πραγματικά θεωρεί πως ο υπαρκτός σοσιαλισμός και οι κομμουνιστικές δικτατορίες του παρελθόντος είναι μια θεμιτή κατεύθυνση… Αμετάκλητα ξεπερασμένοι

1.654.896 (ΣΥΡΙΖΑ) ψηφοφόρους που όσο και να θέλει κανείς δε μπορεί να τους βάλει σε ένα τσουβάλι. Η αυταπάτη πως μπορεί να υπάρξει και ένας ανθρώπινος καπιταλισμός (ο κρατικός) βαφτίστηκε ΕΛΠΙΔΑ. Η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοντά ποδάρια, και αυτό θα αποδειχθεί λίαν σύντομος.  Η αυτοψία δείχνει:
Ένα μεγάλο ποσοστό απογοητευμένων πασόκων και νεοδημοκρατών που λόγω κενού στο κέντρο και αναξιοπιστίας της ΔΗΜΑΡ, είπαν να κάνουν την επανάσταση τους, η οποία (εκτιμούμε) θα μείνει εκεί, στην κάλπη. Η ψήφος αυτή, προερχόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από το δημόσιο τομέα είναι σε ένα βαθμό συνέχεια μιας πελατειακής πολιτικής-λογικής που μας έφτασε εδώ που είμαστε.
Ενα κομμάτι από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ που δεν εκτίμησαν την στάση του κόμματος.
Ένα μικρότερο ποσοστό κόσμου με προοδευτική τάση, με καταβολές από τις συνελεύσεις γειτονιών, τις μάχες που έχουν δοθεί τα περασμένα χρόνια στις πλατείες και στους δρόμους.
Ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό αριστερών που αποτελούν τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (το κλασσικό 4%) τις επίδοξες ηγεσίες του οποίου φάγαμε στην μάπα πέρσι το καλοκαίρι στις πλατείες.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού κινήματος, για το οποίο γίνεται λόγος σε άλλο άρθρο της εφημερίδας μας. Τίποτα αμετάκλητο δεν υπάρχει εδώ.
.
37% ΑΠΕΧΟΝΤΕΣ. Εδώ είναι το ζουμί, για να το πούμε λαϊκά. Το ποσοστό είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε πως 2.200.000 και βάλε άνθρωποι έστρεψαν την πλάτη τους στην κάλπη, και αυτό σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, με πολύ τρομοκρατία, πολλούς εκβιασμούς και ένταση. Οπότε μπορούμε βάσιμα να εκτιμήσουμε πως το ποσοστό των αδιάφορων, των απολιτίκ είναι σχετικά μικρό. Σίγουρα αρκετοί-ες απλά δεν είχαν την οικονομική άνεση να πάνε στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για ρίξουν το χαρτάκι. Ένα μεγάλο ποσοστό λογικά δεν βρήκε καμιά πολιτική δύναμη στην οποία θα μπορούσε να δείξει εμπιστοσύνη και να τον εκφράζει. Και το σημαντικότερο, ένα μεγάλο ποσοστό που δεν πιστεύει πια στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, που δεν πιστεύει πως οι εκλογές μπορούν να φέρουν μια θετική αλλαγή στην ζωή του.

Συμπέρασμα: Το συντριπτικό ποσοστό αυτού που λέμε κοινωνία δεν μπορεί και δεν θέλει να φανταστεί το ξεπέρασμα του καπιταλισμού (φιλελεύθερου, κρατικού ή ανθρώπινου) και των σχέσεων-αξιών του. Εδώ καλά καλά, πολλοί-ες από όσους-ες τάσσονται ανοιχτά και κάθετα εναντίον του, δεν λένε να ξεφορτωθούν τους εκβιασμούς αλλά και τις ανέσεις του ώστε να πειραματιστούν με βιώματα και καταστάσεις “έξω” από το σύστημα ή έστω λίγο βαθύτερα από το life style της αντίστασης. Και αυτό σε εποχές που ο καπιταλισμός δεν έχει να προσφέρει και πολλά.
Το γεγονός αυτό στο σύνολο του, αλλά και η ίδια πραγματικότητα αποδεικνύει, πως δεν αρκούν μονάχα οι όποιες άσχημες οικονομικές συνθήκες και η όξυνση των αντιθέσεων του συστήματος για να επέλθει μια καθολική ρήξη, μια εξέγερση που θα πάει παραπέρα, μια επανάσταση. Το σύστημα είναι σάπιο, οι συνθήκες ναι μεν είναι ώριμες, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Οι επαναστάσεις γίνονται από αποφασισμένες μειοψηφίες που παρασύρουν στο διάβα τους τον ρου της ιστορίας. Ένα ποσοστό των ανθρώπων που απείχαν από της εκλογές, αλλά και καμπόσοι-ες από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να αποτελέσουν αυτήν τη κρίσιμη μάζα (ωθούμενη κατά κύριο λόγο από τις επιλογές των κυριάρχων πολιτικών και λιγότερο από τα δικά της θέλω). Αυτό που αναζητείται είναι δυο πράγματα: Όραμα που να είναι σαφές (ο κοινός στόχος) και ένα φορέα που θα κατευθύνει (κοινός τόπος). Η οπτική γωνία αυτή μπορεί να έχει μαρξιστικές-λενινιστικές καταβολές, όμως ας κρατήσουμε και από αυτό το μετερίζι τα θετικά και σωστά που (έχει) προσφέρει στους αγώνες.

Μπορούμε να φανταστούμε;

Η ουσία της πολιτικής θα λέγαμε ότι είναι να προσφέρει όραμα, προοπτική, όχι τόσο να λύνει πρακτικά προβλήματα. Η έλλειψη στο φαντασιακό πεδίο είναι που μας έχει καθηλώσει, αποτέλεσμα μιας αντίληψης που τόσα χρόνια αρκούνταν να είναι ενάντια… αντί. Η αντίληψη αυτή (καιρό τώρα) έχει φτάσει στα όρια τις, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ζούμε σε ένα περιβάλλον εχθρικό, όπου μαζί, και μόνο μαζί μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια, λιποτακτώντας από το σύστημα και φτύνοντας τις όποιες λύσεις (π.χ βασικός μισθός) που αυτό μας προσφέρει.
Ο κόσμος που έχει κατακτήσει πια αυτήν την βεβαιότητα και έχει μπει στην διαδικασία του ξεπεράσματος της, στήνει κοινότητες αγώνα και επιβίωσης στην βάση της κοινωνίας με αντιιεραρχικά και ελευθεριακά χαρακτηριστικά. Εκεί είναι το μέλλον.
Οι λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, τα κοινωνικά ιατρεία, οι καταλήψεις, τα στέκια, οι ομάδες άμεσης δράσης και σαμποτάζ, οι αγροί, τα δίκτυα και παζάρια ανταλλαγών, τα σωματεία βάσης, οι συλλογικές κουζίνες, οι ομάδες αυτομόρφωσης, κτλ είναι η μαγιά. Το κομμάτι αυτό στο οποίο αναφερθήκαμε πριν (μέρος από τους απέχοντες και τους ψηφοφόρους του σύριζα) είναι η ζύμη από την οποία δημιουργείται η ελπίδα για ένα μέλλον όπου δεν θα ζούμε σαν δούλοι, αρκεί να επιχειρήσουμε να ενωθούμε, να αντιληφθούμε το ΚΟΙΝΟ, αυτή είναι η λέξη κλειδί.

κοινός αγώνας – Μέρα και νύχτα στις γειτονίες, στις πόλεις και στα χωριά μας,
κοινός τρόπος – Το συλλογικό, οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, οι συνελεύσεις, οι μαχητικές πορείες, οι απεργίες, η αυτοοργάνωση, οι επιθέσεις, τα σαμποτάζ.
κοινός τόπος – Tο (γιατί όχι) παγκόσμιο ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ που θα επικοινωνούν, θα αλληλοϋποστηρίζονται, θα βρίσκονται, θα παράγουν και θα ανταλλάσσουν πολιτισμό, τεχνογνωσία και αγαθά, θα ερευνούν και θα εφαρμόζουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης, παραγωγής, παιδείας και δικτύωσης. Που θα σέβεται το διαφορετικό, το φυσικό περιβάλλον, το φύλλο, την φυλή-καταγωγή;;;
κοινός στόχος – Η ανατροπή του καπιταλισμού, αυτού του καρκινώματος που κατασπαράζει και μολύνει ότι όμορφο έχει απομείνει.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσουμε πως οι κοινότητες και τα δίκτυα υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, Αυτό που μένει είναι να αρχίσουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως ένα κομμάτι κάτι μεγαλύτερου, να τον εντάσσουν σε αυτό πιο συγκεκριμένα.
Η δημιουργία του Δικτύου των Αυτόνομων Μαχητικών Κοινοτήτων είναι στα χέρια μας, εμείς που φανταζόμαστε ένα άλλο κόσμο, που επιθυμούμε και βιώνουμε μια διαφορετική καθημερινότητα, που χτίζουμε διαφορετικές σχέσεις, που δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες ενάντια στην βαρβαρότητα που μας περιβάλει, εμείς πρέπει να το φτιάξουμε, δεν θα το κάνει κανείς για εμάς. Ας το κουβεντιάσουμε πρώτα στις διαδικασίες μας, και ας το δούμε από τον Σεπτέμβρη…

Carpe diem


Πηγή: http://classwar.espiv.net/?p=3477

Κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί αντιεξουσιαστική στάση η υπεράσπιση του “δημοσίου”;

Είμαι σιγουρος ότι όλοι οσοι ανηκουν στον αντιεξουσιστικο χωρο εχουν σε καποια στιγμη θεσει στον εαυτο τους το ερωτημα κατα ποσο μπορει να θεωρηθει αντιεξουσιαστικη σταση η υπερασπιση του "δημοσιου" οπως εχει επικρατησει να λεγεται ο,τιδηποτε βρισκεται κατω απο τον ελεγχο του κρατους.
Η αληθεια ειναι οτι εδω υπαρχει μια αντιφαση,η οποια δεν υπαρχει βεβαιως σε μια μαρξιστικη-λενινιστικη τοποθετηση υπαρασπισης του κρατους.

Γι αυτο πρεπει να ξεκαθαριστει κατι.
Οταν οι αναρχικοι διαμαρτυρονται εναντιον των ιδιωτικοποιησεων δεν υπερασπιζονται το Κρατος  – το οποιο δεν εχει καμμια σχεση με το πραγματικα δημοσιο συμφερον – αλλα αντιστεκονται στην πληρη κυριαρχια της αγορας και στην καταπατηση ολων των εραγσιακων δικαιωματων.
Ο αναρχισμος στρεφεται εναντιον του Κρατους και της καπιταλιστικης αγορας τα οποια δεν βρισκονται σε σχεση αντιθεσης/εναντιωσης αλλα συνθεσης /συνεργασιας.
Κατα καποιο τροπο λοιπον,στρεφομενος εναντια στην αγορα στρεφεσαι και εναντια στο κρατος.
Αρκετοι νεοφιλελευθεροι θελουν να μπερδευουν τον αναρχικο αντικρατισμο με τον νεοφιλελευθερο αντικρατισμο ο οποιος επιδιωκει την εξεφανιση του κρατους μοναχα σε οτι εχει να κανει με δημοσιες δαπανες,προνοια και παροχες και οχι ως μηχανισμο καταστολης ,ελεγχου και πολιτικης κυριαρχιας ,δηλαδη ως μηχανισμο εξουσιας που υπαρασπιζεται τα συμφεροντα τους.

Με απλα λογια.
Ο νεοφιλελευθευρισμος ειναι μια οικονομικη θεωρια και αρνειται το κρατος μονο ως προς την οικονομια (αν και εκει ακομα μοναχα μεχρι καποια ορια,κανεις νεοφιλελευθερος σημερα δεν πιστευει στο "ελευθερο χερι της αγορας").
Ο αναρχισμος ειναι μια κοινωνικη πολιτικη θεωρια που αρνειται το κρατος στο συνολο του ως μηχανισμο ο οποιος στηριζει κα αναπαραγει το εκμεταλλευτικο καθεστως της καπιταλιστικης ελευθερης αγορας που οι νεοφιλελευθεροι υποστηριζουν.

Δεν μπορεις να συγκρινεις δυο ανομοια πραγματα.
Η λογικη της συγκρισης που κανει το αρθρο ειναι του στυλ  "ο μπατσος ειναι οργανο,το μπουζουκι ειναι οργανο αρα ο μπατσος ειναι μπουζουκι".

Το πείραμα του Μίλγκραμ

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστάαντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσετην ανθρώπινη ψυχή. Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίαςστο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί…

 


 Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστάαντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσετην ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίαςστο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.
Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μιαπροσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών τωνSS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων.
Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση -πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχικήτευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη -κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικίατων Γερμανών.
Όμως ο Μίλγκραμ ήταν κοινωνικός ψυχολόγος και πίστευε ότι αυτού του είδους ηυπακοή -που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο τηςπροσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών.
Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του.

Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν εθελοντές, κυρίως φοιτητές, οι οποίοικαλούνταν έναντι αμοιβής να συμμετέχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα σχετικό με τημνήμη.

 


Χώριζε τους φοιτητές σε ζεύγη και -μετά από μιαεικονική κλήρωση- ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «μαθητευομένου» και ο άλλος του«δασκάλου».
Ο έκπληκτος «μαθητευόμενος» δενόταν χειροπόδαρα σε μια ηλεκτρική καρέκλα καιτου περνούσαν ηλεκτρόδια σε όλο το σώμα. Έπειτα του έδιναν να μάθει δέκα ζεύγηλέξεων.
Ο «δάσκαλος», από την άλλη, καθόταν μπροστά σε μια κονσόλα ηλεκτρικήςγεννήτριας. Μπροστά του δέκα κουμπιά με ενδείξεις: «15 βολτ, 30 βολτ, 50 βολτκλπ.» Το τελευταίο κουμπί έγραφε: «450 βολτ. Προσοχή! Κίνδυνος!»
Πίσω από το «δάσκαλο» στεκόταν ο πειραματιστής, ο υπεύθυνος του πειράματος.

(Και περνάμε σε ενεστώτα για να γίνουμε μέτοχοι της στιγμής.)
«Θα λέτε την πρώτη λέξη από τα ζεύγη στο μαθητευόμενο. Αν κάνει λάθος θασηκώσετε το πρώτο μοχλό και θα υποστεί ένα ηλεκτροσόκ 15 βολτ. Σε κάθε λάθος θασηκώνετε τον αμέσως επόμενο μοχλό», λέει ο πειραματιστής και ο «δάσκαλος»αισθάνεται ήδη καλά που δεν του έτυχε στην κλήρωση ο άλλος ρόλος.

Το πείραμα ξεκινάει. Ο «δάσκαλος» λέει τις λέξεις από το μικρόφωνο. Ο«μαθητευόμενος», ήδη τρομαγμένος, απαντάει σωστά, αλλά όχι για πολύ.
Μόλις κάνει το πρώτο λάθος ο «δάσκαλος» γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή.Εκείνος του λέει να προχωρήσει στο πρώτο ηλεκτροσόκ. Ο «δάσκαλος» υπακούει.
15 βολτ δεν είναι πολλά, αλλά ο «μαθητευόμενος» έχει αλλάξει ήδη γνώμη. Παρ'όλα αυτά απαντάει σωστά σε άλλη μια ερώτηση, αλλά στο επόμενο λάθος δέχεται 30βολτ.
«Αφήστε να φύγω», λέει ο «μαθητευόμενος» που δεν μπορεί να λυθεί. «Δε θέλω νασυμμετάσχω σε αυτό το πείραμα.»
Ο «δάσκαλος» κοιτάει τον πειραματιστή. Εκείνος του κάνει νόημα να συνεχίσει.

 


Τα βολτ αυξάνονται και τώρα πια ο πόνος είναιεμφανής στο πρόσωπο του «μαθητευόμενου», που εκλιπαρεί να τον αφήσουν ελεύθερο.
Στα 200 βολτ ταρακουνιέται ολόκληρος. Ο «δάσκαλος» πριν κάθε ηλεκτροσόκ γυρνάεινα κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος, με σταθερή φωνή, του λέει ότι το πείραμαπρέπει να συνεχιστεί.
Ο «δάσκαλος» συνεχίζει να βασανίζει έναν άγνωστο, έναν απλό φοιτητή που κλαίει,ζητάει τη βοήθεια του Θεού και παρακαλεί να τον λυπηθούν. Δεν μπορεί πια νααπαντήσει στις ερωτήσεις, αλλά ο πειραματιστής λέει στο «δάσκαλο»:
«Τη σιωπή την εκλαμβάνουμε ως αποτυχημένη απάντηση και συνεχίζουμε με τηντιμωρία.»
Στα 345 βολτ ο «μαθητευόμενος» τραντάζεται ολόκληρος, ουρλιάζει και χάνει τιςαισθήσεις του.
Ο «δάσκαλος», ιδρωμένος και με τα χέρια του να τρέμουν, κοιτάει τονπειραματιστή.
«Μην ανησυχείτε», λέει εκείνος, «το πείραμα είναι απολύτως ελεγχόμενο…Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
«Μα είναι λιπόθυμος», λέει ο «δάσκαλος».
«Δεν έχει καμιά σημασία. Το πείραμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Συνεχίστε με τοντελευταίο μοχλό.»

Πόσοι από τους εθελοντές έφτασαν ως τον τελευταίο μοχλό;

Πριν ξεκινήσει το πείραμα του ο Μίλγκραμ είχε κάνει μια «δημοσκόπηση» ανάμεσαστους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους, ρωτώντας 'τους τι ποσοστό των εθελοντώνθα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό.

 


Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι κανείς δε θα έφτανε ωςτον τελευταίο μοχλό, πέρα ίσως από κάποια άτομα με κρυπτοσαδιστικές τάσεις,καθαρά παθολογικές.
Δυστυχώς έκαναν λάθος.

Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ' αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιοπείραμα και αποχώρησαν -συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή.
Το υπόλοιπο 95% προχώρησε πολύ το πείραμα, πάνω από τα 150 βολτ.
Και το 65%… Έφτασε μέχρι τον τελευταίο μοχλό, τα πιθανότατα θανατηφόρα 450βολτ!

Που έγκειται η φάρσα;
Ο «μαθητευόμενος» δεν ήταν φοιτητής, αλλά ηθοποιός, που είχε προσληφθεί από τοΜίλγκραμ για αυτόν ακριβώς το «ρόλο».
Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε ηλεκτροσόκ. Ο ηθοποιός υποκρινόταν.
Το μοναδικό πειραματόζωο ήταν ο «δάσκαλος».

Όμως τα αποτελέσματα ήταν αληθινά: Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θαυπακούσει και θα βασανίσει -ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί ναδέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό)και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί -αφούεκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».

Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούν όταν μάθουν για αυτό τοπείραμα: «Εγώ αποκλείεται να έφτανα ως τον τελευταίο μοχλό.»

Όμως δείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, κάθε μέρα.
Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δέχεται να κόψει το ρεύμα από έναν άνεργο ή άπορο, ξέρονταςότι έτσι τον ταπεινώνει, τον υποβάλει σε ένα διαρκές βασανιστήριο καιπιθανότατα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ανήκει στο 65% του τελευταίου μοχλού.Και δεν είναι καθόλου κρυπτοσαδιστής. Απλά ακολουθάει τις εντολές που τουέδωσαν.

 


Ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετπου σου δίνει το χαλασμένο ψάρι και σε διαβεβαιώνει ότι είναι φρέσκο (μιλώ εξ'ιδίας πείρας, ως αγοραστής) δε σε μισεί, παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να πάθειςκαι δηλητηρίαση. Απλώς ακολουθάει εντολές.

Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναικρυπτοσαδιστής -αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώςκάνει τη δουλειά του.

Ο υπάλληλος της εφορίας ή της τράπεζας που υπογράφει την κατάσχεση κάποιουσπιτιού για 1.000 ευρώ χρέος, θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό στο πείραμα.Γιατί υπακούει.

Ο πολιτικός που υπογράφει το μνημόνιο το οποίο οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος στηνεξαθλίωση του νεοφιλελευθερισμού θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο μοχλό. Και αυτόςυπακούει, σε εντολές πολύ πιο ισχυρές από εκείνες του πειραματιστή με την άσπρηφόρμα.

Αν όμως δούμε το πείραμα του Μίλγκραμ από την ανθρωπιστική-ηθική του πλευρά(από την πλευρά του 5% που αρνήθηκε να υπακούσει) θα καταλάβουμε ότι κανέναςδεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν σε διατάζουν να κάνεις κάτι που προκαλεί κακόστον άλλον, στο συμπολίτη σου, σε έναν μετανάστη, σε έναν άνθρωπο (ή σε έναζώο, αλλά αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα, εφόσον συνεχίζουμε να τρώμε κρέας),πρέπει να αρνηθείς να υπακούσεις. Ακόμα κι αν χάσεις το μπόνουςπαραγωγικότητας, την προαγωγή, την επανεκλογή, τη δουλειά σου.


 


Μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε ναυπακούσουμε στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας -με τις οποίες οιπερισσότεροι ασυνείδητα συμμορφωνόμαστε, μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι ναπροβούμε σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, κοινωνική, καταναλωτικήανυπακοή, μόνο όταν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως αυτεξούσιοι άνθρωποι και όχιως ανεύθυνοι υπάλληλοι, μόνο τότε θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τη λαίλαπα τουνεοφιλελευθερισμού που μας θέλει υπάνθρωπους, υπάκουους και υπόδουλους.

Και μια τελευταία παρατήρηση:
Τα υποκείμενα του πειράματος του Μίλγκραμ, οι εθελοντές φοιτητές, μάθαιναν απόεκείνον ποιος ήταν ο στόχος του πειράματος. Μάθαιναν ότι ο «μαθητευόμενος» ήτανηθοποιός και ότι δεν είχε ποτέ υποστεί ηλεκτροσόκ.
Ο Μίλγκραμ το έκανε αυτό για να τους ανακουφίσει, αλλά πέτυχε το ακριβώςαντίθετο.
Αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά το 65% που είχε φτάσει ως τον τελευταίο μοχλό,πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους κυνηγημένοι από τις Ερινύες της πράξης τους.Γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο αθώοι και τόσο «καλοί» όσο ήθελαν ναπιστεύουν για τον εαυτό τους.


πηγη: athens.indymedia.org

Ηρωίνη,Εξάρχεια,εξαρτημένοι και ”εκκαθαριστές”

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει θεατές πογκρόμ, εναντίον τοξικοεξαρτημένων  στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων,από άτομα που συχνάζουν στην περιοχή ή που ακόμα αυτοπροσδιορίζονται ως αναρχικοί ή αντιεξουσιαστές.Και λέμε "αυτοπροσδιορίζονται", γιατί σε καμία περίπτωση άνθρωποι που λειτουργούν κατ'αυτόν τον τρόπο,δεν μπορεί να είναι αναρχικοί .Και το ακόμα πιο θλιβερό της ιστορίας,είναι ότι αυτή η λογική έχει επικρατήσει ως η μόνη φαινομενικά σωστή και λειτουργική όσον αφορά την εκκαθάριση ή και καθαρότητα του χώρου,και μάλιστα μιας περιοχής, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς και συνεύρεσης ανθρώπων αντίθετων θεωρητικά και έμπρακτα απέναντι στους εξουσιαστικούς μηχανισμούς. 

Έχει επικρατήσει ,όχι γιατί είναι όλοι σύμφωνοι με τέτοιες πρακτικές,αλλά πολύ απλά γιατί όταν δεν παίρνεις θέση και ειδικά σε τόσο,κατά την γνώμη μας,σημαντικα ζητήματα όπως αυτό,ουσιαστικά άθελα κι αναπόφευκτα συναινείς σιωπώντας .Εξάλλου …που να μπλέκεις τώρα… Από την άλλη μεριά,όσοι στο παρελθόν πήραν θέση απέναντι σε τέτοιες ακραίες και τραμπουκίστικες συμπεριφορές,είτε χαρακτηρίστηκαν ακόμα κι ως ρουφιάνοι είτε "κρυφόπιναν (ηρωίνη) και γι'αυτό τάχθηκαν υπέρ των τοξικοεξαρτημένων"! 

Γιατί όμως τόση απέχθεια απέναντι στην ηρωίνη; Γιατί ο όρος ναρκομανής (αφού ναρκωτικό δεν είναι μόνο η ηρωίνη) αποδίδεται σχεδόν εξ'ολοκλήρου στους ηρωινομανείς; Γιατί όλος αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των ουσιών; Γιατί η ηρωίνη είναι η κακούργα,η στιγματισμένη,η πρόστυχη και οι χρήστες αυτής οι ελεεινοί, οι άθλιοι, τα καθάρματα;

Αναφέραμε πιο πάνω ότι η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων,λειτουργούσε και λειτουργεί ακόμα ως ένα σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης,ως επί των πλείστων ανθρώπων με κοινές σε γενικές γραμμές ιδέες κι απόψεις που προσανατολίζονται στην αναρχική-αντιεξουσιαστική προοπτική. Κι αν και,κατα την γνώμη μας,με την πάροδο των χρόνων την αγωνιστική διάθεση και την ζύμωση πολιτικού λόγου που γεννάει συνειδήσεις στον δρόμο, τείνει να παίρνουν ολοένα και περισσότερο το lifestyle,η διασκέδαση και η κατανάλωση (αλκοόλ κι όχι μόνο) παρόλ'αυτα δεν παύει να παραμένει ένα προπύργιο της εξεγερτικότητας στον ελλαδικό χώρο. Γι'αυτόν τον λόγο λοιπόν αναφερόμαστε στα Εξάρχεια και την ηρωίνη, κι όχι γιατί δεν μας ενδιαφέρει το πρόβλημα των ναρκωτικών γενικότερα σε κάθε γειτονιά ή γιατί θεωρούμε την "πρέζα" την πιο επικίνδυνη ουσία από όλες τις άλλες, αλλά γιατί δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα από τον τρόπο που η κοινωνία  χειρίζεται το ζήτημα.

Η ηρωίνη,πρωτοέκανε την εμφάνιση της λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιωνα,σε μια προσπάθεια να εφευρεθεί μια ουσία η οποία θα αντικαθιστούσε την μορφίνη λόγω των εθιστικών της ιδιοτήτων,κάτι που στην πορεία διέψευσε και τους πιο θερμούς υποστηρικτές της.Και ήταν ο εγγλέζος χημικός Wright,αυτός που έφερε εις πέρας αυτήν την προσπάθεια.Η ημισυνθετική ουσία που είχε ανακαλύψει,είχε φέρει τόσο μεγάλο ενθουσιασμό που της δόθηκε το όνομα ηρωίνη (δηλαδή ηρωίδα-hero).Μαζί με την μορφίνη (1806) και την υποδερμική σύριγγα ( το 1856 έγινε η πρώτη ένεση μορφίνης στην Αμερική) ήταν οι 3 σημαντικότερες εφευρέσεις στην δύση κατά τον 19ο αιώνα,όσον αφορά την χρήση των οπιούχων,που μέχρι τότε είχε κυρίως θεραπευτικό χαρακτήρα κι ο όρος "ναρκωτικό" αποδιδόταν από τους γιατρούς σε αυτές κυρίως τις ουσίες λόγω των ισχυρών αναλγητικών τους ιδιοτήτων.

Τα πρώτα πειραματόζωα ουσιαστικά ήταν οι στρατιώτες,γιατί τα οπιούχα και σε συνδυασμό με την ενέσιμη μορφή δρούσαν αποτελεσματικά και σχεδόν αστραπιαία σε 3 βασικά προβλήματα στο πεδίο της μάχης:  στον πόνο από τους τραυματισμούς ,στην κακή διάθεση και στην δυσεντερία. Έτσι μπορούσαν ευκολότερα να μετατρέπονται σε δολοφονικές μηχανές από τους αφέντες τους,μη νοιώθοντας τόσο τον πόνο από τα δικά τους τραύματα αλλά και με αισθητά μειωμένο το αίσθημα της ενοχής,στο να σκοτώνουν τον συνάνθρωπο τους στο όνομα της πατρίδας,λόγω της "νιρβάνας" που προκαλούσαν οι ουσίες.

Οι εξουσιαστές όμως δεν αρκέστηκαν στο πεδίο της μάχης και τα στρατόπεδα.Η δίψα τους για χειραγώγηση,κυριαρχία και κέρδος επέβαλε είτε με "νόμιμους" είτε με "παράνομους" τρόπους,να διοχετεύσουν τα ναρκωτικά σε όλο το εύρος της κοινωνίας. Κι αυτο το κατάφεραν με τεράστια άνεση, αφού την ίδια περίπου περίοδο αλλάζει κι ο τρόπος ζωής στον δυτικό κόσμο. Η βιομηχανική επανάσταση, που είχε ήδη ξεκινήσει από τον 18ο αιώνα, απαίτησε από τους λαούς αυστηρά και μακρά ωράρια εργασίας,σε επίπονες και μη παραδοσιακές μέχρι τότε δουλειές. Ο άνθρωπος είχε πάρει θέση πλάι στα μηχανήματα κι έτσι έγινε ένα μέρος της γραμμής παραγωγής. Αυτή η αλλαγή,πέρα από τις διατροφικές συνήθειες που έπρεπε να αλλάξουν στο διαιτολόγιο του δυτικού ανθρώπου,ώστε να είναι πιο ενεργητικός και παραγωγικός προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις μιας κουραστικότερης και διαρκέστερης εργασιακής ημέρας, επέφερε και την αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης ευφορικών μέσων, που μπορούσαν να καταστήσουν "ηρεμότερο" κι "απολαυστικότερο" τον πολύ περιορισμένο χρόνο της ανάπαυσης. Ενδεικτικά από το 1860 εως το 1900 στην Αμερική,οι εισαγωγές οπίου και των αλκαλοειδών του,όπως η μορφίνη αυξάνονται κατά 466 και 3300%  αντίστοιχα!

Από νωρίς δηλαδή διαφαίνεται, ότι η ποσοτική εξέλιξη της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών, είναι ακριβώς ή περίπου αντίστοιχη με την καπιταλιστική ανάπτυξη, και θα ήταν αδύνατο να ξεφύγει από το γενικό μοντέλο κατανάλωσης,πρώτη κινητήρια δύναμη της "ανάπτυξης".        Η μόνη διαφορά που θα μπορούσε να σημειωθεί εδώ,είναι η ανακατανομή των ουσιών κατά χώρα ή περιοχή και κατά είδος, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη της κάθε μιας κι ενδεχομένως την κουλτούρα της.Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αν και δεν το κάνουμε για λόγους συντομίας, αναρίθμητα περιστατικά και γεγονότα πολέμων,απαγορεύσεων και νομιμοποιήσεων, ποινικοποιήσεων κι αποποινικοποιήσεων, ερμηνειών του φαινομένου της χρήσης κι άλλα πολλά τεχνάσματα που χρησιμοποιήθηκαν κατα καιρούς από πάσης φύσεως εξουσιαστές,φαρμακοβιομηχανίες κι ανθρώπους του ιατρικού κόσμου,ώστε να μην φαίνονται αυτοί ως οι κύριοι υπαίτιοι του φαινομένου των ναρκωτικών. Αν και πολλοί από αυτούς,πιθανόν μέσα σε όλο αυτό το διάστημα των δυο αιώνων περίπου,πολλές φορές να σάστισαν, μη γνωρίζοντας κι ίδιοι επακριβώς με τι έχουν να κάνουν και σε τι μεγάλη περιπέτεια έμπαινε η ανθρωπότητα.

Η σημερινή κατάσταση είναι πάνω κάτω γνωστή. Το κράτος ελέγχει το εμπόριο των ναρκωτικών και μέσω της αστυνομίας καθορίζει τις πιάτσες,καθώς και ποιοι συλλαμβάνονται ή  αφήνονται ελεύθεροι από την παρακάτω αλυσίδα : Καλλιεργητές-επεξεργαστές-διακινητές-διαμεσολαβητές-μεγαλέμποροι-διευκολυντές-"πλυντηριούχοι" μαύρου χρήματος-λιανέμποροι και τα λεγόμενα "βαποράκια".Με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις καλλιεργητών και λιανεμπόρων (κι αυτό πιθανότατα κάτω από συνθήκες και πιέσεις),αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας,τα λεγόμενα βαποράκια, που στην πλειοψηφία τους είναι και οι ίδιοι καταναλωτές. Αυτοί είναι που συχνά θα συναντήσουμε στο κελί μιας φυλακής,θα ακούσουμε για κάποιον θάνατο,θα βλέπουμε να είναι άστεγοι και να ζητιανεύουν,και γενικότερα να επωμίζονται όλο το βάρος τις κατακραυγής της κοινωνίας γι'αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως ‘’μάστιγα των ναρκωτικών’’. Και δυστυχώς, είναι ο ηρωινομανής αυτός που συνήθως εξαθλιώνεται από την χρήση της συγκεκριμένης ουσίας,λόγω των πολύ ισχυρών (εθιστικών) της ιδιοτήτων (ηρεμιστικών, καταπραϋντικών κι αγχολυτικών).Πολλές φορές, μπορεί να έχει τύχει κάπου να ακούσουμε ότι είναι "το ναρκωτικό που στα παίρνει όλα".Η εξάρτηση που προκαλεί είναι τόσο ισχυρή, κι από φαρμακευτικής κι απο σωματικής αλλά κι από ψυχολογικής κατάστασης,που την καθιστά ίσως την πιο δύσκολη ουσία για αποτοξίνωση.Περίπου μόλις το 3-4% των χρηστών καταφέρνει να κόψει δια παντός από την ουσία.

Τι είναι όμως αυτό που λέμε εξάρτηση κι εξαρτητική προσωπικότητα; Σύμφωνα με τoν  Craig Nakken  εξάρτηση είναι "Η εκτός ελέγχου κι άσκοπη αναζήτηση της ολοκλήρωσης, ευτυχίας και ηρεμίας, μέσα από την σχέση με ένα αντικείμενο ή ένα γεγονός,με το οποίο κάθε εξαρτημένος δεσμεύεται,με σκοπό να παράγει μια επιθυμητή αλλαγή στην διάθεση του ή μια επιθυμητή κατάσταση μέθης ή έκστασης,άσχετα με το είδος της εξάρτησης" κι εξαρτητική προσωπικότητα είναι "Το δημιούργημα της ασθένειας της εξάρτησης, κι αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, που είναι αποτέλεσμα της εθιστικής διαδικασίας η οποία συντελείται μέσα στο άτομο. Αυτή η προσωπικότητα δεν υφίσταται πριν από την ασθένεια, ούτε σημαίνει ότι υπήρχε προδιάθεση για εξάρτηση. Μάλλον προκύπτει από την εξαρτητική διαδικασία".

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία,δημιούργησε ένα περιβάλλον στο οποίο οι εξαρτήσεις κι οι εξαρτημένοι να πολλαπλασιάζονται ολοένα και περισσότερο. Όσο οι κοινωνίες εξελίσσονται με βάση το καπιταλιστικό μοντέλο, τόσο θα εξελίσσονται και οι κάθε λογής εξαρτήσεις κι εξαρτημένοι, με κυριότερη αναφορά στο σήμερα την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Άλλα ας επανέλθουμε στο θέμα μας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το κράτος μέσω των μηχανισμών  του καθορίζει τις πιάτσες,το πότε, που και πως. Είναι φυσικό επόμενο,μια περιοχή που φημίζεται για την αντικρατική της στάση,να μην έμενε έξω από το παιχνίδι των ουσιών. Η "πρέζα",πρωτομπήκε στην πλατεία Εξαρχείων (και γενικότερα στις πλατείες), ουσιαστικά στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί και με αυτόν τον τρόπο κάθε εξεγερτική διάθεση και πρακτική της ανυπότακτης νεολαίας,και δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εξαρτήθηκαν, είναι ακόμα εξαρτημένοι ή ακόμα και εκλιπόντες από την ζωή λόγω της χρήσης.

Αυτό όμως που προξενεί απορία και σύγχυση,είναι οτι ευδοκίμησε (κι ευδοκιμεί ακόμα), μια θεωρία ακόμα και μέσα σε κύκλους ανθρώπων με τάσεις προς την αντιεξουσία και την αναρχία. Και δεν είναι άλλη από αυτή του διαχωρισμού των ουσιών,σε "μαλακές" και "σκληρές", "καλές" και "κακές", "νόμιμες" και "παράνομες". Έτσι π.χ. το αλκοόλ,το χασίς ή ακόμα και κάποια διεγερτικά,όπως η κοκαΐνη,είναι κατα κάποιο τρόπο κοινωνικά αποδεκτά και σχεδόν απο κανέναν κατακριτέα.Οπότε κάποιος που καθημερινά καταναλώνει κάποιες διόλου ευκαταφρόνητες ποσότητες αλκοόλ, κάνει χρήση χασίς και που και που "σνιφάρει και καμιά κόκα",δεν είναι ναρκομανής… Επίσης κάλλιστα μπορεί να είναι κι "αναρχικός", κι επειδή αηδιάζει στην θέα των ηρωινομανών απέναντι του, μιας και του χαλάνε το image της τόσο αγωνιστικής περιοχής "του", που πλέον κατακλύζεται απο δεκάδες μαγαζιά κατανάλωσης και ψευτοδιασκέδασης, φτιάχνει και μια συμμορία νταήδων,δείχνει σε όλους ποιο είναι το αφεντικό, το τυλίγει όλο αυτό με ιδεολογικό μανδύα, ξεσπάει την οργή του πάνω σε μισοπεθαμένους ανθρώπους-έρμαια του κράτους κι έτσι "έχει βάλει" άλλο ένα λιθαράκι σε αυτό που λέμε αναρχική προοπτική. Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι. Οι μεν "εκκαθαριστές" της πλατείας και του χώρου "τους", γιατί έτσι μπορούν να απολαμβάνουν τις ουσίες της αρεσκείας τους (για όσους κάνουν χρήση αυτών) "νόμιμες ή παράνομες", χωρίς να έχουν παρεμβολές από ενοχλητικά μιάσματα στην θέα τους. Οι δε μαγαζάτορες, κρατώντας ακέραιο το στοιχείο που πουλάει και προσελκύει κόσμο στα μαγαζιά της περιοχής (αυτό της ανυπακοής κι εξεγερτικότητας), χωρίς το λούμπεν-παρακμιακό στοιχείο των ηρωινομανών,που όσο να'ναι χαλάνε την μόστρα.

Και για να μην παρεξηγούμαστε…Δεν θεωρούμε ότι όλοι οι μαγαζάτορες έχουν κακές προθέσεις κι είναι όλοι υπέρ των πογκρόμ. Ούτε κι όλος ο κόσμος που συχνάζει στην περιοχή. Ούτε και θεωρούμε ότι είναι ναρκομανής κάποιος που πίνει μια μπύρα. Ούτε κι ακόμα κάποιος που κάνει χρήση κάποιας-ων ψυχοδραστικών ουσιών(ουσίες που κατα την χρήση τους μεταβάλλεται η ψυχική διάθεση),δεν είναι πολιτικοποιημένος. Τώρα στο εάν είναι εξαρτημένος, αυτό είναι μια απάντηση που ο καθένας οφείλει να την δώσει μόνος του στον εαυτό του. Γι’αυτό πιο πάνω δώσαμε κι έναν ορισμό της εξάρτησης (από τους πολλούς που κατά καιρούς έχουν δοθεί για να ερμηνεύσουν το φαινόμενο αυτό).Και τώρα κάλλιστα κάποιος θα αναρωτηθεί …ωραία, και τι προτείνετε;

Είναι αλήθεια, ότι ζητήματα όπως αυτό των ναρκωτικών ή το μεταναστευτικό,λόγω της πολυσυνθετότητας τους,μοιάζουν πολλές φορές να μας ξεπερνούν, και προσεγγίσεις όπως συνελεύσεις ,εκδηλώσεις ή πορείες για τα  συγκεκριμένα θέματα,όσο καλά και αν προετοιμάστηκαν και με όσο καλές προθέσεις κι αν έγιναν,η αποτελεσματικότητα ή έστω απήχηση τους,δεν ήταν αυτή που κάποιοι θα θέλαμε ή θα προσδοκούσαμε.Σίγουρα όμως, το να επιτιθέμαστε στα πρωτοκλασάτα θύματα του κρατικού μηχανισμού,δεν έχει ουδεμία σχέση με εξεγερτική πρακτική. Σαφώς,το να βλέπεις μια ομάδα ανθρώπων σε αυτήν την κατάσταση,δεν είναι κι ότι το καλύτερο. Ακόμα, μπορεί και να νευριάσεις βλέποντας κάποιον να κλέβει για την δόση του ή να χτυπήσει την-τον σύντροφο του σε κάποιο καυγά, που συνήθως γίνεται για το μοίρασμα του "stuff , κι εν πάσει περιπτώση όλα αυτά τα οδυνηρά που επιφέρει η χρόνια χρήση ηρωίνης.

Όταν όμως μπαίνουμε στην λογική της "εκκαθάρισης" ενός χώρου,μπαίνουμε και στην λογική της ιδιοκτησίας και της επιβολής. Με λίγα λόγια σε εξουσιαστικές λογικές.Οι πλατείες και οι περιοχές είναι ολονών, και δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" ουσίες. Ας γίνουν οι πλατείες χώροι ζύμωσης πολιτικού λόγου και προπύργια εξεγερτικών πρακτικών, κι όχι "τρόπαια γοήτρου" κάποιων κι επίκεντρα συνεύρεσης για τα μαγαζιά της κατανάλωσης και της "διασκέδασης". Να σπάσουμε κάθε λογής εξάρτηση και να απελευθερωθούμε από κάθε λογής εξουσιαστική τάση,αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα,γι’αυτό που οραματιζόμαστε και ονομάζουμε αναρχική προοπτική.                                                                                                                                                                                                                                  ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Σου έχουν κηρύξει πόλεμο και σου ζητάνε να τηρήσεις την ειρήνη

Θα συνεχίσεις, λοιπόν, ν’ αναζητάς την τέλεια θεωρία για την επόμενη ημέρα, ή θα επιδιώξεις να φτιάξεις εσύ τη μέρα, ώρα προς ώρα, μέσα από τη δράση;Πες μας τον τρόπο, πες μας πώς το σκέφτεσαι εσύ, έλα μαζί μας ή να ‘ ρθουμε εμείς.Σκέψου μόνο ότι μπορεί να’ ρθει η σειρά σου..
Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, είναι οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να μην είναι ραγιάδες,είναι αυτοί που ιστορικά σώζουν την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου.Είναι αυτοί που γέμισαν φυλακές και αντιστάθηκαν στις Χούντες.Είναι τα παιδιά τους,είναι τα εγγόνια τους.Είναι εδώ και δεν είναι λίγοι..





Πόσα χρόνια ακόμη θα βλέπω το ίδιο ρεπορτάζ σε διακαναλικές διασκευές; Μεσήλικες στη λαϊκή να απευθύνονται οργισμένοι στις κάμερες λέγοντας πως «θα μπούμε στη Βουλή», υπάλληλοι γραφείων που συνωμοτούν την ώρα του καφέ κάτω από τη μύτη του προϊστάμενου, μιλώντας για την απεργία..που θα ήθελαν να κάνουν αλλά δεν μπορούν λόγω δανείων και πιστωτικών καρτών, χιλιάδες διαδηλωτών να στρέφουν τις ανοιχτές παλάμες στο κοινοβούλιο ελπίζοντας σε «μια νύχτα μαγική, σαν την Αργεντινή» και άλλοι, εργάτες οργισμένοι, να την περιφρουρούν γιατί αυτοί μόνο ξέρουν να διαμαρτύρονται όπως πρέπει.


Οι επαναστάτες του facebook, εγκλωβισμένοι στο μικρόκοσμο της διαδικτυακής εκτόνωσης να εξυβρίζουν νύχτα-μέρα πολιτικούς, δημοσιογράφους και «αντίπαλους» bloggers.. Διανοούμενοι της ξύλινης γλώσσας να γράφουν νέα μανιφέστα αναμασώντας σαν τσίχλα νεκρές κουβέντες, σκονισμένες από την πολυετή κι ανέξοδη χρήση. 


Το κεντρικό δελτίο των ειδήσεων να μιλά για «τεμπέληδες και ανεύθυνους πολίτες», για τον εθνικό διασυρμό και την «αμαύρωση της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό» ενώ η απάθεια φουντώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο, φουντώνει κάτω από τα σενάρια θεωριών συνωμοσίας που μεταδίδουν εκπομπές που ξαφνικά ανακάλυψαν τα μυστικά των κυβερνήσεων που δεν τα έβλεπε ούτε ο ήλιος, πως για όλα φταίνε οι Εβραίοι και οι μετανάστες (αμέτρητες στρατιές να καταριούνται τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, που σαν μια πανούκλα χειρότερη και από εκείνη του 14ου αιώνα, απειλεί να αφανίσει το έθνος, τα έθνη και ολόκληρη την ανθρωπότητα), και ο Λαζόπουλος να κατευνάζει τα πλήθη που «επιθυμούν εξέγερση».


Έτσι αποχαυνωμένοι όλοι στον ηδονισμό της τηλεκατανάλωσης, αναζητούν διεξόδους, αλλά ανοίγουν την ίδια στιγμή νέους λαβυρίνθους, δίχως αναισθησία. Άλλοι, τέλος, συμβιβάζονται με την ιδέα της «κινεζοποίησης» και ψάχνουν λύσεις ώστε να εξασφαλίσουν τα παιδιά τους, στέλνοντάς τα είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αυστραλία. Στ’ αλήθεια, θέλεις σύγκρουση μωρό μου;


Όταν έρχεται η ώρα της σύγκρουσης, όμως.. τότε γίνεσαι «πράος», σκεπτικιστής και «καθώς πρέπει». Τότε οι συγκρουσιακοί γίνονται είτε κουκουλοφόροι, παρακρατικοί και υποκινούμενοι, είτε απλώς πλιατσικολόγοι και καταστροφικοί για το «κίνημα» που θέλεις, το «κίνημα» που ονειρεύεσαι, που μπορεί να μπει στη Βαστίλη χωρίς να ρισκάρει απολύτως τίποτα. 


Νοσταλγείς το 2004 με την πολυχρωμία της εορταστικής πρωτεύουσας, τους χαζεμένους τουρίστες και το ξένοιαστο καλοκαίρι – εκείνες τις 24 ημέρες αδείας μετ’ επιδόματος που χάθηκαν για πάντα.


Στ’ αλήθεια, πόσο πολύ φοβάσαι τελικά; Ζητάς ένα «στέρεο έδαφος», έστω κι αν αυτό σημαίνει εκμετάλλευση, στέρηση, περιορισμό της δημοκρατίας, ιδιώτευση και (αυτο)λογοκρισία. Κι αν ξεβολευτείς απ’ τον καναπέ, θα είναι για μια ειρηνική βόλτα στους δρόμους της πόλης, ώστε να κάνεις τι; Να δείξεις πως αντιδράς και διαμαρτύρεσαι.. 


Σε ποιούς; Σ’ αυτούς που δεν δίστασαν να δώσουν εντολή επίθεσης στην κοινωνία την 15η και την 29η του Ιούνη; Ώστε να κάνουν τι; Να σε λυπηθούν ή να δώσουν σημασία στα δίκαια αιτήματα σου; Εκτός κι αν το κάνεις για να λες πως ήσουν εκεί, πίσω, έτοιμος ν’ αντισταθείς αλλά όχι και συγκρουόμενος ! – προς θεού – το κίνημα δεν πρέπει να αμυνθεί γιατί θα διώξει αυτούς που μόλις ήρθαν: «κάντε καθιστική διαμαρτυρία – εγώ πάω για καφέ και έρχομαι να πιάσω θέση» ή «ας φτιάξουμε ένα κόμμα για ν’ αλώσουμε το σύστημα από τα μέσα» ή «καλύτερα να μην κλείνουμε τους δρόμους και εμποδίζουμε την κυκλοφορία, ζημιώνεται και η αγορά, καταστρέφεται και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».


 Περιμένεις λες «τον θεό να μας σώσει.. Πού ήταν ο θεός να βοηθήσει τους Κομμουνάρους, τους Κρονστανδιώτες, τους Ισπανούς; Ο θεός πέθανε! Γιατί πέθανες κι εσύ! Δεν ζεις πλέον, παρά μόνο επιβιώνεις!


Σου έχουν κηρύξει πόλεμο και σου ζητάνε να τηρήσεις την ειρήνη. Θα συνεχίσεις, λοιπόν, ν’ αναζητάς την τέλεια θεωρία για την επόμενη ημέρα, ή θα επιδιώξεις να φτιάξεις εσύ τη μέρα, ώρα προς ώρα, μέσα από τη δράση; Πες μας τον τρόπο, πες μας πώς το σκέφτεσαι εσύ, έλα μαζί μας ή να ‘ ρθουμε εμείς, αλλά μην μας ζητάς μια συνδρομή για την οργάνωση, μην έρχεσαι και φεύγεις συνέχεια, μην σιωπάς και μην μιλάς ασταμάτητα. Μην περιμένεις ότι θα μας συγκινήσεις δημοσιεύοντας το δράμα των θυμάτων της καταστολής. Σκέψου μόνο ότι μπορεί να’ ρθει η σειρά σου.


Για πες μας εσύ: πώς θα υπάρξει ειρήνη χωρίς ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη; (Αλλά αυτός ο καθρέφτης ποτέ δεν απαντά – μας κοιτάζει ένα αμήχανο είδωλο και μοιάζουμε και οι δυο με μαριονέτες).


ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ:


Καταπληκτικό άρθρο!!! Πράγματι φαινομενικά όλα είναι όπως τα περιγράφετε.Είναι οι συνταξιούχοι,οι δημόσιοι υπάλληλοι (συμπεριλαμβανομένων των παπάδων και των ενστόλων γενικώς),οι μεταπράτες έμποροι και οι μικρομεσαίοι έως μεσαίοι επιχειρηματίες που σκούζουνε και οσονούπω έρχονται στην παρέα και οι του ιδιωτικού τομέα εργαζόμενοι. 


Όλοι μαζί αποτελούν την σπονδυλική στήλη της οικονομίας  κατά τον Κώνστα, με δύο λόγια είναι οι γνωστοί ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΊΟΙ.Πολλούς από αυτούς η νεότερη Ιστορία της Ελλάδας τους αναφέρει ως διαμεσολαβητές μεταξύ κοτζαμπάσηδων δηλ προυχόντων  Ελλήνων  και Τούρκων,πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.


Οι λεγόμενοι και ραγιάδες.Είναι αυτοί που με την ψήφο τους  στο Λαϊκό κόμμα το1920 εξέλεξαν  τον Δημ. Γούναρη που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1921 όπου παρέα με τον βασιλιά τον παππού του Κοκού οδήγησαν στην   καταστροφή της Σμύρνης.Είναι αυτοί που χειροκρότησαν τον Μεταξά το 1936.Είναι αυτοί που η Ιστορία τους ονόμασε προδότες, δοσιλόγους, είναι αυτοί που επάνδρωσαν τα τάγματα ασφαλείας των Γερμανών1941-1944.


Πολλοί από αυτούς τους λεγόμενους και Γερμανοτσολιάδες ανήκουν σήμερα στην οικονομική ελίτ της χώρας π.χ.πριν το  1940 τον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Αγγελόπουλο,τον Αλαφούζο κ.α. δεν τους ήξερε ούτε η μάννα τους.Είναι αυτοί που ακουσίως έχουν κάνει φριχτά εγκλήματα με την ψήφο τους και που δυστυχώς εξακολουθούν να κάνουν..π.χ.Λαμπράκης,Α.Παναγούλης,Τεμπονέρας,Καλτεζάς, Κανελλοπούλου, Κουμής,Λ.Φούντας,Τσουτσουβής,Μαρίνος, Γρηγορόπουλος,μερικά από τα θύματά τους


    Είναι αυτοί που επευφημούσαν και γέμιζαν τα στάδια κατά την επταετία των συνταγματαρχών.


    Είναι αυτοί που  η Ιστορία τους καταγράφει ως ΡΑΓΙΑΔΕΣ.


    Είναι αυτοί που μεταφράζουν το χαμό μιας Ζωής  σε χρήμα κι αυτή η Ζωή μπορεί να είναι η δική μου ή η δική σου ή του παιδιού μου.


    Δεν περιμένω τίποτα από αυτούς, αυτοί λουφάρουν και μόνο αν δουν ότι ένας ξεσηκωμός είναι σε καλό δρόμο τότε ακολουθούν για τα οφίτσια.


    Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά, είναι οι άνθρωποι που έχουν αποφασίσει να μην είναι ραγιάδες,είναι αυτοί που ιστορικά σώζουν την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου.


    Είναι αυτοί που γέμισαν φυλακές και αντιστάθηκαν στις Χούντες.


    Είναι τα παιδιά τους,είναι τα εγγόνια τους.Είναι εδώ και δεν είναι λίγοι..



πηγη  eagainst.com

Φασιστολόγια


Σε λίγες μόλις εβδομάδες, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το περιστατικό φρίκης που συγκλόνισε την Νορβηγία και σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Ο ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, πρώην μέλος του λαϊκιστικού δεξιού Κόμματος της Προόδου και της ξενοφοβικής Norwegian Defence League (που δημιουργήθηκε το 2011 κατά πρότυπο της Αγγλικής English Defence League), εκτέλεσε εν ψυχρώ 77 άτομα (στενά συνδεδεμένα με το Νορβηγικό κεντροαριστερό Εργατικό κόμμα), στο νησί Utøya, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Όσλο. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, περίπου έναν μήνα πριν, ζήτησε από τους δικαστές να τον αθωώσουν, ισχυριζόμενος ότι οι επιθέσεις της 22ας Ιουλίου του 2011 ήταν απεχθείς αλλά απαραίτητες και πως είχαν σκοπό να προστατέψουν τους «αληθινούς Νορβηγούς» από τους «προδότες» που προωθούσαν τον «πολιτισμικό Μαρξισμό» και την «πολυπολιτισμικότητα». «Έδρασα εκ μέρους του λαού μου, της θρησκείας μου και της χώρας μου. Γι’ αυτό ζητώ να με απαλλάξετε» είπε στο δικαστήριο. «Δεν αναγνωρίζω την ενοχή μου. Επικαλούμαι την αρχή της αναγκαιότητας» (που επιτρέπει να σκοτώνει κανείς κάποιον υπό ειδικές συνθήκες) «επειδή αγωνίστηκα για το λαό, τον πολιτισμό και τη χώρα μου» κατέληξε. Μερικούς μήνες, όμως, πριν την επίθεση, ο Νορβηγός μακελάρης δημοσίευε διαφόρων ειδών κείμενα/θεωρίες συνωμοσίας που έκαναν λόγο για μια υποτιθέμενη μελλοντική «επέλαση του Ισλάμ», κήρυτταν το μίσος για τους μετανάστες και την απέχθεια για τις διαπολιτισμικές σχέσεις.
Ένα χρόνο μετά από το θλιβερό αυτό περιστατικό, θα περίμενε κανείς τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς να υποχωρούν, καθώς οι σφαγές του Μπρέιβικ δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από μια φυσική κατάληξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Όμως, κάθε άλλο παρά ηττημένες φαίνονται να είναι οι ακροδεξιές παρατάξεις ανά την Ευρώπη, με αποκορύφωμα το ποσοστό της τάξης του 18% που έλαβε η Μαρίν Λεπέν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, την είσοδο της Χρυσής Αυγής στην βουλή (βλ. Eagainst – εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων), αλλά και την υιοθέτηση μέρους της ακροδεξιάς «πολιτικής» γλώσσας από κεντροδεξιές «μετριοπαθείς» παρατάξεις, (μόλις λίγες ημέρες πριν ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ανήγγειλε μέτρα περιορισμού για την είσοδο στη Βρετανία Ελλήνων μεταναστών). Αρκεί μια μικρή πλοήγηση στην Ελληνική μπλογκόσφαιρα για να μας πείσει ότι ιδέες παρόμοιες με αυτές του Μπρέιβικ αναπαράγονται συνεχώς και προσφέρονται ως μια εναλλακτική λύση στο πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο των τελευταίων χρόνων. Το Ελληνόφωνο internet έχει και αυτό, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, καταληφθεί από ακροδεξιές, υπερεθνικιστικές ομάδες που συμπλέκονται με βαθιά αντιδραστικές και μισανθρωπικές, ρατσιστικές ιδεοληψίες. Δεκάδες ιστοτόποι καθημερινά αναρτούν άρθρα με τίτλους όπως «Ο Σόρος είναι ο αντίχριστος» ή «οι Σοφοί της Σιών έχουν βάλει στο μάτι την Ελλάδα», προβάλλοντας ακόμη και το πιο ανυπόστατο ψέμα ως ακλόνητη αλήθεια.
Τόσο, βέβαια, η μπλογκόσφαιρα όσο και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter και κυρίως Youtube) έχουν κατακλυστεί από χρήστες που υιοθετούν απροκάλυπτα (και προσπαθούν να διαδώσουν) μια ρητορική φυλετικής ανωτερότητας (ή και μίσους) του τύπου «εμείς είμαστε το εκλεκτό γένος, και όπως ο γέροντας Παΐσιος είχε προβλέψει ο Θεός θα μας σώσει και θα στείλει τον Πούτιν να κατατροπώσει τους Τούρκους», ρητορική  που τις περισσότερες φορές βασίζεται σε μια κατάφωρη συνωμοσιολογία, τρομολαγνικά συμπεράσματα είτε διακατέχεται από έναν ανυπόστατο μεταφυσικισμό. Το πιο τρομακτικό, όμως, είναι ακόμη πως όλοι αυτοί οι ιστοτόποι που αναπαράγουν τούτον τον εμετικό λαϊκισμό τυγχάνουν μεγάλης επισκεψιμότητας, κάτι που υποδηλώνει ότι (όπως έχουμε επισημάνει πολλές φορές σε άλλες μας δημοσιεύσεις) η ανάγκη αναζήτησης εχθρών εκεί που δεν υπάρχουν (μετανάστες, αναρχικοί, κομμουνιστές  κτλ) έχει ριζώσει σ’ ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, κι έτσι οι συνωμοσιολογικές λαϊκιστικές προσεγγίσεις πάνω στα μείζοντα κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στην μαζική κουλτούρα.
Δίχως αμφιβολία, η αύξηση των ιστοσελίδων που  προωθούν φασιστικές ιδέες (όπως αυτές του Μπρέιβικ) δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο αλλά παρατηρούνται τάσεις διαδικτυακού ρατσιστικού παροξυσμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα (αν όχι παγκόσμια) [1] [2] [3]. (Όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με το ιnternet θα έχουν ακούσει για το Stormfront ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο ρατσιστικό forum που στήθηκε από τον Don Black, μέλος της Κου Κλουξ Κλαν). Το Βρετανικό ινστιτούτο Demos διεξήγαγε έρευνα βάση των απαντήσεων που έδωσαν μέσω του Facebookπερίπου 15.000 συμπαθούντες δεκατεσσάρων υπερεθνικιστικών/νεοφασιστικών οργανώσεων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες  καταλήγοντας στο εξής συμπέρασμα: «Την ώρα που πολλές ευρωπαϊκές χώρες  έχουν τα μάτια στραμμένα στην  κατάσταση της οικονομίας τους, μια άλλη  κρίση εμπιστοσύνης δημιουργείται. Σε όλη την Ευρώπη, οι νέοι αισθάνονται  εγκαταλειμμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα και τους εκπροσώπους τους  και δείχνουν συμπάθεια για τους λαϊκιστικούς σχηματισμούς». Οι υποστηρικτές (που είναι κυρίως νέοι άντρες κάτω των 30) δήλωσαν ότι έλκονται από τις ιδεολογικές πλατφόρμες ακροδεξιών κομμάτων, τάσσονται  κατά της πολυπολιτισμικότητας και βλέπουν την μετανάστευση σαν μια  μεγάλη απειλή τόσο για τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας τους, όσο  και για την ασφάλεια του πολίτη και την οικονομική ευημερία (οι  μετανάστες, γι’ αυτούς, συμπιέζουν τα μεροκάματα και τις θέσεις  εργασίας). Αυτό που, όμως, προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον είναι το  γεγονός ότι μεγάλος αριθμός των απαντήσεων κινείται στη λογική της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς η οποία διαβρώνεται από την «ισλαμοποίηση της Ευρώπης» (θέσεις που φανατικά υποστηρίζει ο Μπρέιβικ και όλες οι οργανώσεις που ακολουθούν την ιδεολογική πλατφόρμα της English Defence League) και λιγότερο στον φόβο του «οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές».
Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που δίνει βήμα σε οποιονδήποτε, μιας και  είναι πανεύκολο να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός Youtube ή Facebook. Στο διαδίκτυο ο καθένας μπορεί να διαδώσει τις απόψεις του, αρκεί να είναι καλός χειριστής του λόγου και του τρόπου που λειτουργούν τα social networks. Καθώς το διαδίκτυο προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, της μαζικής αναπαραγωγής υλικού, (δεδομένου του γεγονότος πως σχεδόν όλοι έχουν έναν λογαριασμό  Facebook ή Youtube, ή έστω πρόσβαση στις σελίδες αυτές) η υπεραπλουστευτική ρητορική της συντηρητικής ακροδεξιάς βρίσκει ευήκοα ώτα καθώς με βάση τον Γκέμπελς, (υπουργό Προπαγάνδας της κυβέρνησης του Χίτλερ), «αν πεις ένα ψέμα αρκετά μεγάλο και το επαναλαμβάνεις συχνά, θα γίνει πιστευτό», με την προϋπόθεση ότι α) να προωθείται σαν κάλεσμα σωτηρίας, σαν κατήχηση (που με βάση την Hannah Arendt αποτελεί πεμπτουσία του ολοκληρωτισμού) και β) (το ψέμα) να διακατέχεται από μια δόση αληθοφάνειας, να  βασίζεται στους ενδόμυχους φόβους του μέσου απο-πολιτικοποιημένου πολίτη ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει για ποιον λόγο τα μέλη μιας κοινωνίας συμπεριφέρονται μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο και όχι με κάποιον άλλον και να καταλήξει σε βάσιμα συμπεράσματα μέσω της αμερόληπτης διαύγασης των καταστάσεων. Έτσι, του είναι ευκολότερο να πιστέψει πως για όλα φταίνε κάποιες μυστικές  οργανώσεις, ότι όλα κινούνται από μια ίντριγκα, ένα «αόρατο χέρι» όπως είχε πει και ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος.
Φυσικά, όταν η εξαθλίωση και η ανέχεια σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, τότε το μόνο που απομένει είναι ο θυμός, ο οποίος όταν είναι ανίκανος να οδηγήσει σε δημοκρατικές επαναστάσεις μετατρέπεται σ’ έναν κακό σύμβουλο που καταρρακώνει κάθε ηθική και λογική συνοχή, αφήνοντας τον σκοταδισμό να κυριαρχήσει. Έτσι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι διάφορες εξωπραγματικές ιδέες που προπαγανδίζουν πως ο εχθρός είναι απλά μια υπερ-εθνική ελίτ αδιαφορώντας για την πολιτική και πολιτισμική φύση της κρίσης που βιώνουμε (έλλειψη δημοκρατίας και απομονωτισμός). Ιδιαίτερα στην Ελληνική κοινωνία, η οποία ήταν πάντοτε ευάλωτη στις ιδέες του εθνικισμού δεδομένου α) ότι το νεοελληνικό μόρφωμα-κράτος βασίστηκε πάνω σε Μεγάλες Ιδέες και επεκτατικά οράματα και β) η εθνική κυριαρχία αποτελούσε πάντα ένα μείζον πολιτικό ζήτημα για μια χώρα που σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της ως έθνος-κράτος δεν ήταν ποτέ της πραγματικά ανεξάρτητη, αλλά πάντοτε υπό την επιρροή εξωτερικών δυνάμεων. Έτσι, ο ανορθολογισμός,  και ο σωβινισμός αποτελούν, πλέον, lifestyle στην μνημονιακή Ελλάδα η οποία, ταυτόχρονα, υποφέρει από την ιδεολογική ηγεμονία της αριστοκρατίας της εκκλησίας. Έτσι, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός πως στο διαδίκτυο μια είδηση αναδημοσιεύεται και αναπαράγεται με μια απίστευτη ελαφρότητα, δίχως καμία, έστω και τυπική, διασταύρωση κι επαλήθευση των όσων γράφονται και διαδίδονται. Άλλωστε, η εθνο-λαϊκιστική ρητορεία δεν προαπαιτεί από τον αναγνώστη κάποια ιδιαίτερη εμβάθυνση στην πολιτική σκέψη. Αρκεί μια δόση υπερβολής και υπεραπλούστευσης προκειμένου μια πληροφορία να κερδίσει τις εντυπώσεις και να γίνει δεκτή, σαν να πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό θέαμα εύκολης κατανάλωσης που χαϊδεύει αυτιά, είτε βασίζεται στην ετερόνομη ταύτιση ενός εθνικιστή, που αναζητά ζωτικά ψεύδη προκειμένου να νοηματοδοτήσει την ύπαρξή του.
Τί  σημαίνουν όμως όλα αυτά; Θα πρέπει οι νέοι ν’ απομακρύνονται από το διαδίκτυο γιατί είναι επικίνδυνο λόγω της διάδοσης μισανθρωπικών αντιλήψεων ή θα πρέπει να λογοκρίνονται οι ακροδεξιές ιστοσελίδες; Στην  πραγματικότητα τίποτα από αυτά τα δύο δεν θα πρέπει να γίνει. Πρώτα απ’ όλα, το internet αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για την διευκόλυνση της  επικοινωνίας που αν το εκμεταλλευτούμε θετικά θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε. (Ας σκεφτούμε πως κινήματα όπως αυτά των Ισπανών  Indignados και του Occupy Wall Street δημιουργήθηκαν αρχικά μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης). Σε δεύτερη φάση, απορρίπτουμε τη  λογοκρισία όχι τόσο γιατί είναι ηθικά σωστό σε μια δημοκρατία ν’  ακούγονται όλες οι απόψεις αλλά διότι όπως εμείς βλέπουμε τον νεοφασισμό  και την ακροδεξιά σαν μια απειλή για τη δημοκρατία, έτσι και κάποιος  άλλος θα μπορούσε να βαφτίσει κάποιο απεργιακό κάλεσμα, κάποια διαδήλωση ως προτροπή σε βία, (αναλόγως φυσικά με τα πιστεύω του). Αναμφισβήτητα δεν μπορούμε να  βάλουμε στον ίδιο κοινό παρονομαστή ένα κάλεσμα για μια διαμαρτυρία  μπροστά από ένα πολυκατάστημα που οι ιδιοκτήτες του απολύουν υπαλλήλους  για να ελαχιστοποιήσουν τις ζημίες και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους  (μια διαμαρτυρία στην οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε βίαιη  σύγκρουση) με ένα κείμενο που καλεί τους πολίτες να στραφούν ενάντια σε  κάποια κοινωνική ομάδα (μετανάστες, ομοφυλόφιλους, αλλόφυλους). Εκεί, όμως, που θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας είναι στο κατά πόσο οι πολίτες/αναγνώστες είναι ικανοί να σταθούν κριτικά απέναντι στην  προπαγάνδα του μίσους, στην προπαγάνδα που διαχωρίζει τους ανθρώπους σε  μαύρους και λευκούς, σε γηγενείς και μετανάστες, πώς ο μέσος επισκέπτης  μιας ακροδεξιάς ιστοσελίδας θα απορρίψει τα μισανθρωπικά καλέσματα και δεν θ’ αποδεχτεί την ακροδεξιά (είτε αριστερή) συνωμοσιολογία (που στην πραγματικότητα είναι ή αοριστολογία είτε παραληρηματικός λόγος) σαν μια πηγή της αποκάλυψης αυτών που η πολιτική ελίτ σχεδιάζει ή έχει σχεδιάσει  εις βάρος μας πίσω από την κουρτίνα. Κάτι τέτοιο, φυσικά, προαπαιτεί την απο-αδρανοποίηση και ενεργοποίηση της πολιτικής μας σκέψης, της δυνατότητάς μας δηλαδή να ερμηνεύουμε τις καταστάσεις με γνώμονα την αμεροληψία και όχι a-priori αξίες είτε να θεωρούμε την πραγματικότητα ως  έρμαιο νομοτελειακών παραγόντων (νόμοι της ιστορίας, νόμοι της αγοράς, ιστορική συνέχεια)• την ικανότητα του καθενός μας ως ξεχωριστή προσωπικότητα να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, στη συνδιαμόρφωση και συνδημιουργία, όντας γαλουχημένοι από τις αξίες της ισότητας και του αλληλοσεβασμού.

από eagainst.com
Σύντομο URL: http://wp.me/pyR3u-aVX