ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ”

Το περιοδικό εκδόθηκε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Ιανουάριο του 2009 στο πλαίσιο του Ε.Π. Υγεία – Πρόνοια 2000-2008.

“Το περιοδικό “Κοινωνία και Ψυχική Υγεία” φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χώρο δημοσίου διαλόγου και παρεμβάσεων γύρω από ζητήματα που συνδέουν όχι μόνο την ψυχική υγεία αλλά την υγεία συνολικά με την κοινωνία, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και παγκοσμίως.

Το ζητούμενο μέσα από έναν τέτοιο διάλογο είναι: α) να υπονομεύσουμε και να ακυρώσουμε την λεγόμενη ουδετερότητα των κυρίαρχων θετικιστικών επιστημονικών μοντέλων προσέγγισης της υγείας και των κοινωνικών προβλημάτων, β) να συναντηθούμε και να συναντήσουμε τα άτομα όχι σαν συμπτώματα και διαγνώσεις αλλά σαν ιστορικά και κοινωνικά υποκείμενα, γ) να αποκαλύψουμε και να παρακολουθήσουμε την διαδικασία παραγωγής θεωριών και εφαρμογής πρακτικών που εξυπηρετούν την αντικειμενοποίηση και την διαχείριση του ανθρώπου στο όνομα της ισορροπίας του κυρίαρχου συστήματος. Τέλος, φιλοδοξούμε να αναδείξουμε μέσα από έναν κριτικό διεπιστημονικό διάλογο θεωρίες και πρακτικές που ακυρώνουν την αντικειμενοποίηση και παθητικοποίηση του ατόμου, ενθαρρύνουν την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών στην αλλαγή των παθογόνων συνθηκών και συμβάλλουν στην προάσπιση και αποκατάσταση των δικαιωμάτων που αφαιρούνται από άτομα και ομάδες λόγω οικονομικών, κοινωνικών, φυλετικών ή πολιτισμικών διακρίσεων.

Η Συντακτική Ομάδα”

 

Ακολουθούν τα 10 τεύχη του περιοδικού σε μορφή .pdf

Τεύχος 1ο: Κοινωνικός Αποκλεισμός

Τεύχος 2ο: Ψυχική Υγεία

Τεύχος 3ο: Πολιτικές, Υγεία και Ψυχική Υγεία

Τεύχος 4ο: Μετανάστευση και Μετανάστες

Τεύχος 5ο: Εξαρτήσεις και Αυτοβοήθεια

Τεύχος 6ο: Πρακτικά Συνεδρίου “Κοινωνία και Ψυχική Υγεία”

Τεύχος 7ο: Αναπηρία, Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Τεύχος 8ο: Πρακτικά Συνεδρίου ¨Ο Λόγος των Αποκλεισμένων”

Τεύχος 9ο: Άνθρωποι και Φυλακές

Τεύχος 10ο: Κοινωνική Οικονομία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *